Stegt flæsk er en klassiker og blevet landets nationalret – og ikke uden grund! Det sprøde panerede flæsk er super saftigt og er helt klart en familiefavorit herhjemme.
Paneret flæsk er simpelthen noget af det bedste jeg ved! Det er egentlig ikke en ret jeg selv er vokset op med, men en jeg blev introduceret for, da jeg mødte min mand. Jeg husker da jeg fik det første gang hos min svigerfar. Jeg spiste og spiste og har aldrig set mig tilbage siden. Det er næsten en stående joke i familien, hvor meget flæsk jeg egentlig kan spise – jeg elsker det!
Jeg servere altid retten sammen med ovnstegte kartofler og rigeligt brun sovs! Hvis du ligesom jeg, elsker disse gamle klassikere – så prøv endelig også en god klassisk medister, frikadeller eller en glaseret hamburgerryg.
Stegt eller paneret?
Herhjemme kalder vi det altså stegt flæsk, selvom det teknisk set er paneret flæsk jeg laver. Forskellen er, at stegt flæsk laves uden panering – altså uden æg og rasp. Det steges blot helt sprødt på panden i rigeligt smør. Selvom dette også smager herligt, foretrækker jeg dog den panerede udgave. Det er den vi altid har fået hos min mands familie og den der efter min mening giver det mest saftige og smagsfulde kød.
Sovsen til stegt flæsk
Det klassiske tilbehør til stegt flæsk er helt sikkert persillesovs. Det smager super dejligt, men vi har altid fået retten sammen med en god brun sovs. Du kan sagtens udskifte den brune sovs med den klassiske persillesovs, hvis du er mere til den traditionelle servering.
Min svigerfar lærte mig et trick med, at skære sværene af flæsket og stege dem i smør. Denne metode trækker fedtet ud af sværene og giver en dybere smag til smørret. På den måde får du en sovs, der smager mere af flæsk.
Hvis du vil bruge denne metode, så skær sværene af alle skiverne af flæsket. Steg dem i smørret til sovsen i 5-10 min. og fjerne dem herefter. Du skal huske, at røre godt i det undervejs, da de ellers brænder på og sætter sig fast i bunden af gryden.
Start med kartoflerne inden du går igang med den stegte flæsk. Kartoflerne uanset om du koger eller steger dem tager ca. 40 min. at tilberede. Flæsk: Skær sværene af hvert stykke flæsk og gem disse hvis du vil bruge dem til sovsen. Bank herefter flæsket ud med en kødhammer. Find tre dybe tallerkener frem. I den første blandes hvedemel sammen med friskkværnet sort peber og godt med salt. Pisk æggene sammen i den anden. Kom rasp i den sidste. Paner nu skiverne af flæsk - vend dem først i melblandingen, herefter i æg og tilsidst i rasp. Det er vigtigt, at flæsket er dækket godt på begge sider. Varm en pande op på middel-høj varme med rigeligt smør og steg flæsket i ca. 5 min. på hver side. Muligvis af to omgange eller på to pander. Det er vigtigt, at kødet ikke får for høj varme, da paneringen ellers vil branke inden kødet er gennemstegt. Sovs: Imens flæsket steges laves sovsen. Steg de afskårne flæskesvær i smørret i 5-10 min. Dette afgiver en skøn smag til sovsen. Du kan dog sagtens undlade dette trin hvis du ønsker. Pisk nu hvedemelet ud i smørret og lad det stege lidt igennem, så du undgår en melet smag i sovsen. Tilsæt nu fonden lidt efter lidt og smag til med salt og peber. Kog evt. panden af med lidt vand, for at få det sidste smag med fra flæsket. Tilsæt tilsidst lidt madkulør, så sovsen ikke er så bleg. Server det stegte flæsk sammen med kartofler og den brune sovs. Stegt flæsk: Paneret flæsk
Ingredienser
Fremgangsmåde
Ingen kommentarer