
Gulerodsboller eller gulerodsbrud som de også kaldes, er de mest saftige og bløde boller du kan lave! De holder sig frisk utrolig længe og er altid et hit blandt store og små.
Herhjemme elsker vi simpelthen gulerodsboller og jeg har bagt dem i årevis. De er virkelig nemme at have med at gøre og kræver ikke de store bagefærdigheder.
Jeg bager altid en hel portion og fryser halvdelen, så vi altid har boller i fryseren. De fryser ualmindelig godt og er perfekte at tage op, hvis der kommer uanmeldte gæster eller lækkersulten trænger sig på. Da vi ikke havde så meget fryseplads, bagte jeg dog altid en halv portion. Opskriften er nem at halvere – så gør hvad du finder nemmest og hvad du har plads til. Men hvis du har pladsen, så ville jeg bage en stor portion, så det er nemmere næste gang du bliver sulten efter gulerodsboller.
Gulerodsbollerne eller gulerodsbrud som de hedder mange steder, er en lidt sjov størrelse. Almindelige boller laves ved at ælte alle ingredienser sammen. Disse boller adskiller sig ved, at æg, gulerod og kerner kommes i når dejen allerede har hævet. Dette gør, at de forskellige ingredienser skiller sig mere ud og det giver den mest saftige bolle nogensinde!
Tips til flotte høje og runde boller
Dejen er meget våd og klistret – det skal den være så bare rolig. Dette gør dog også, at dejen har lettere ved at “flyde ud ” hvis de står for længe inden de kommes i ovnen. Derfor synes jeg, at det nemmeste er, at dele dejen i to – hvorefter du laver 8 boller og bager dem. Når de er lige ved at være færdige, laver du næste hold, som er klar til at komme i ovnen når de andre boller er færdige. På denne måde, står bollerne ikke for længe og du får et flottere resultat med lidt flotte runde og høje boller.
Eksperimenter med “fyldet”
Gulerødder og solsikkekerner er det klassiske valg, når det kommer til gulerodsboller. Du kan dog også saftens bruge revet squash, græskarkerner mm. i disse boller. Så se opskriften her som en grundopskrift.
Hvis du leder efter andre nemme opskrifter på bagværk, så prøv endelig de nemme eftermiddagsboller eller kast dig ud i et lidt større projekt som kernerugbrød. Hvis du leder efter sødere ting, kan du prøve mine cookies, muffins med chokoladestykker eller de lidt sundere bananmuffins.
Gulerodsboller eller gulerodsbrud som de også kaldes, er de mest saftige og bløde boller du kan lave! De holder sig frisk utrolig længe og er altid et hit blandt store og små. Hvis du har en røremaskine, kommes vand og surdej i røreskålen og gæren smuldres i og røres godt ud i vandet til det hele er opløst. Bland mel, salt og sukker sammen og kom ca halvdelen i røreskålen og rør det godt ud i vandet. Tilsæt olie og resten af melet lidt efter lidt og ælt dejen godt i ca 8-10 min. til den er blød og lind. Lad dejen stå og hæve i 45 min. Tænd ovnen på 225 grader. Skræl og riv gulerødderne. Lav en fordybning midt i dejen og kom gulerødder, æg og solsikkekerner i og bland så det hele rigtig godt sammen. Jeg plejer at gøre det i et stort dejfad, men du kan også gøre det på køkkenbordet. Dejen bliver meget våd og det hele er lidt noget rod - men bare rolig det er meningen. Bollerne laves ved, at dele dejen op i 2 klumper. Herefter deles den ene klump op i 8 og kommes på en bageplade med bagepapir. Gem den anden halvdel af dejen til næste plade skal bages. Denne klump deles ligeledes i 8 og laves når det første hold boller er lige ved at være færdige. Læs evt. teksten ovenover for en mere uddybende forklaring. Bollerne bages i ca. 18 min ved 225 grader almindelig ovn - en plade af gangen. Hold øje med bollerne så de ikke bliver for brune. Hvis du ikke har surdej, så erstat det med 25 g. gær mere, så du har 75 g. gær i alt. Gulerodsboller
Ingredienser
Fremgangsmåde
Bemærkninger
1 kommentar
Hanne Pedersen
15. februar 2023 at 16:05Jeg kunne godt bruge opskriften til de lækre rundstykker du leverede til min søsters brunch