Hjemmebagte pitabrød

17. september 2020
Pitabrød

Hjemmelavede pitabrød er altid et hit og noget mange får i hverdagen. Det er nemt og hurtigt – og smager bare helt fantastisk med disse lækre grovere pitabrød.

Herhjemme har pitabrød altid været en favorit. Da vi lige flyttede ud og ikke havde en ovn, købte vi altid nogle fra supermarkedet og varmede på panden. Jeg tror vi fik det 3-4 gange i ugen og vi elskede det. Da vi så flyttede i en lejlighed med ovn begyndte jeg, at bage dem selv – og jeg går altid tilbage til de færdigkøbte! Der er ingen sammenligning og især disse pitabrød som er lidt grovere og større mætter bare utrolig godt og er så super lækre og luftige.

Forslag til fyld

Der er virkelig mange forskellige muligheder når det kommer til, hvad du kan fylde dine lækre pitabrød med. Jeg tror den klassiske er med en blandet salat, skinkestrimler og bacontern. Det har vi i hvert fald fået utallige gange og det køre altså bare.

Du kan dog sammensætte en masse forskellige og spændende kombinationer. Herunder giver jeg lidt forskellige bud på hvad det kunne være:

  1. Hjemmelavede falafler med en god grøn salat, hummus og en god stærk dressing
  2. Kogte æg og tun med salat og majs og en god cremefraiche dressing
  3. Skinkestrimler og sprøde bacontern med en god blandet salat og mayonnaise eller cremefraiche dressing
  4. Pulled pork med coleslaw og BBQ-sauce
  5. Kogte æg og rejer med en frisk grøn salat og en god mayonnaise eller skaldyrsdressing (fx som den jeg bruger her)
  6. Stegte krydrede kyllingestrimler med en blandet salat og en god chilimayonnaise eller tzaziki
  7. Kebab med grøn salat, cremefraichedressing og en god chiliolie eller chilisauce
  8. Små kyllingefrikadeller med guacamole og en god salat
  9. Serranoskinke og parmesan med rucola og en god hvidløgsmayonnaise
  10. Cæsarsalat (blot i pita istedet for i wraps)

Derudover er det virkelig lækkert at komme lidt særligt fyld i dine pitabrød, som fx. fetaost eller syltede rødløg. Ovenstående er blot en håndfuld ideer til fyld – du kan mikse og matche som passer bedst til dig og din familie. Hvis du har nogle andre favoritter, så del endelig i kommentarfeltet, så vi kan inspirere hinanden!

Pitabrød

Bagestenen gør en kæmpe forskel!

Jeg har ikke selv haft en bagesten – eller pizzasten – særlig længe og har egentlig ikke synes, at det var nødvendigt. Men hold da op en forskel det gør, at bage med sådan en! Især disse pitabrød blev helt anderledes efter jeg begyndte, at bruge bagestenen. Pitabrødene puffer meget mere op og hullet i midten bliver perfekt hver gang.

Før jeg købte pizzastenen, kunne jeg godt have problemer med, at få ovnen varm nok samt give pitabrødene det rigtige “varmechok” når de kom ind i ovnen. Hvis du ikke har en bagesten, så kan du dog sagtens kaste dig ud i denne opskrift. Jeg vil her anbefale, at varme en bageplade op sammen med ovnen og bruge den som en slags bagesten. På den måde, kommer dejen ind på en varm plade og får det rigtige chok – og puffer dermed bedre op.

Jeg vil dog sige, at hvis du nyder at bage og ofte laver hjemmelavede flutes, pitabrød eller surdejsboller – så vil jeg anbefale at købe en bagesten. Du kan få nogle okay bagesten til ingen penge i de større supermarkeder og så kan du jo se, om du bliver glad for resultatet. For mit vedkommende gjorde det i hvert fald en kæmpe forskel og jeg fortryder, at jeg ikke fik en før jeg gjorde. Mit næste ønske er dog et bagestål! De er lidt dyrere i indkøb, men skulle efter sigende blive enndu varmere og give et endnu sprødere resultat – what’s not to like?

Nedfrysning af pitabrød

Disse pitabrød fryser utrolig godt. Jeg plejer altid at fryse halvdelen af dem ned, så er der nem aftensmad til de dage hvor jeg ikke har tid til at bage dem. På den måde, er der altid mulighed for, at få hjemmelavede pitabrød – også på de travle dage.

Hvis du ikke lige har lyst til pitabrød, så kan du altså også lave nogle fantastiske “reste-pizzaer” ud af dem! Herhjemme plejer vi at have et par i fryseren, og hvis så lysten til pizza opstår – som den jo ofte gør, så er det hurtigt, at lave en lille minipizza. Du skal egentlig blot tø dem op, komme lidt ketchup på og så lidt ost og fyld og så komme dem i en 200 grader varm ovn og bage dem i ca. 8-10 min. ved varmluft. Super nemt og virkelig lækkert!

Hjemmebagte pitabrød

Af Christina Antal portioner: 6 store eller 8 mellem

Hjemmelavede pitabrød er altid et hit og noget mange får i hverdagen. Det er nemt og hurtigt - og smager bare helt fantastisk med disse lækre grovere pitabrød.

Ingredienser

  • 3,5 dl. vand
  • 20 g. gær
  • 2 spsk. surdej (hvis du ikke har så undlad det)
  • 200 g. tipo 00 hvedemel
  • 200 g. durummel
  • 100 g. grahamsmel
  • 2 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. olie

Fremgangsmåde

1

Opløs gær og surdej i vandet.

2

Tilsæt herefter sukker og grahamsmel og rør på røremaskine. (du kan også godt gøre det uden røremaskine)

3

Kom nu durum, salt og olie i røreskålen og bland det hele godt.

4

Tilsæt tipo 00 lidt efter lidt og ælt i ca. 8 min. indtil dejen er smidig og lækker.

5

Kom dejen over i en skål smurt med olie og vend dejen i olien.

6

Lad den hæve under hviskestykke i ca. 1 time.

7

Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Varm en bagesten op sammen med ovnen hvis du har sådan en*.

8

Når dejen er hævet, deles den i 6 eller 8 stykker, alt efter hvor store pitabrød du ønsker.

9

Rul dem ud en efter en i en cirkel på ca. 1 cm. tykkelse.

10

Kom én eller to pitabrød ind på bagestenen ad gangen og lad bage i ca. 4 min. eller indtil pitabrødene begynder at puffe godt op.

11

Hold lune under et hviskestykke imens de andre bages.

12

Serveres med det ønskede fyld - der er en masse foreslag længere oppe i indlægget.

Bemærkninger

* Hvis du ikke har en bagesten, så brug en bageplade. Vend den på hovedet og varm den op sammen med ovnen. På den måde har du noget der minder lidt om en bagesten.

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar