De lækreste og nemmeste flødekartofler, som altid vækker stor glæde blandt familie og venner. De cremede stuvede kartofler i fløde er en sikker vinder!
Flødekartofler er noget jeg husker helt tilbage til min barndom. Jeg har altid elsket de lækre cremede kartofler og blev altid helt vild når vi skulle have dem. Vi fik dem især hvis der skulle komme gæster, da det er en utrolig nem ret, at skalere op så den kan mætte mange. Det er sikkert også derfor, at flødekartofler er sådan et stort hit til buffet. Hvis du gerne vil forberede flødekartoflerne i god tid, så kan du samle retten og sætte den på køl – og så blot komme dem i ovnen 1,5-2 timer før du skal servere.
Flødekartofler går perfekt sammen med en klassisk kogt hamburgerryg, fyldt kalkunbryst eller mørbrad, frikadeller eller en god rød oksemørbrad.
Klassiske flødekartofler
Idag vil jeg dele den mere traditionelle opskrift på de klassiske flødekartofler, som vi alle kender og holder så meget af. Retten består i grove træk af tre ingredienser – kartofler, løg og fløde. Simpelt og ligetil.
Muskatnød
Jeg kommer altid revet muskatnød i mine flødekartofler, da jeg synes, det giver kolossalt meget til smagen. Hvis du som jeg, elsker muskatnød vil jeg anbefale, at prøve at købe en hel nød og rive selv. Det smager af så meget mere end det du kan købe i pulverform. Vær dog forsigtig med doseringen – især hvis du går fra pulver til friskrevet muskatnød, da der altså kommer en del mere knald på smagen. Så start i det små og se hvor meget du ønsker at komme i retten.
Opbygning – undgå at fløden koger over.
Det er egentlig meget simpelt, du starter med et lag kartofler, så løg, så krydre du det med salt, peber og muskatnød – og til sidst når der ikke er plads til mere kommes fløden på.
Du skal dog være meget opmærksom på, at fløden ikke må komme helt op til fadets kant. Fløden bobler nemlig over hvis du har fyldt dit fad for meget og du ender derfor med en masse fløde i bunden af din ovn. da det så bobler over. Hav derfor lige et par cm. op til kanten af dit fad. Det gør ikke noget, at kartoflerne ikke er helt dækket af fløden – de skal nok blive lækre og færdigtilberedte alligevel.
En anderledes version af flødekartofler
Min mor plejede altid, at lave retten med mornaysauce og mælk istedet for fløde. Dette giver retten en lidt mere ostet smag, men samtidig en utrolig cremet og velsmagende ret! Så hvis du har lyst til, at prøve en lidt anderledes version af de klassiske flødekartofler, så prøv med 3 dl. mornausauce og 3 dl. mælk istedet for fløden.
De lækreste og nemmeste flødekartofler, som altid vækker stor glæde blandt familie og venner. De cremede stuvede kartofler i fløde er en sikker vinder! Tænd ovnen på 180 grader alm. ovn Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Jeg plejer at bruge en foodprocesser eller mandolinjern itl dette for at sikre helt tynde skiver. Du kan godt skære dem i hånden, men skær dem tyndt. Skær løg i tynde skiver. Smør et ildfast fad og begynd at bygge lagene op - først et lag kartofler, så et lag løg, krydder med salt, peber og lidt revet muskatnød - fortsæt sådan indtil der ikke er flere kartofler og løg. Fløden hældes nu over lagene, det behøver ikke dække lagene helt, men næsten. Kom fadet i ovnen og bag i 1,5 time indtil kartoflerne er møre og du har en cremet og boblende ret. Hvis kartoflerne ikke er møre, så giv dem 30 min. mere. Vær opmærksom på, at fløden vil boble en del op. Så undgå at dække kartoflerne helt med fløde, da det ellers vil boble meget over.
Pas på med at bruge for meget muskatnød, da især det friskrevne har en gennemtrængende smag.Flødekartofler
Ingredienser
Fremgangsmåde
Bemærkninger
Ingen kommentarer