Hjemmelavet rødkål høre sig bare til på bordet til juleaften! Det er super simpelt at lave selv og smager super friskt og er perfekt tilbehør til juleanden eller flæskestegen.
Rødkål er en virkelig ydmyg og billig grøntsag, som mange nok glemmer lidt. Jeg er opvokset med, kun at købe færdiglavet rødkål og jeg havde aldrig rigtig prøvet, at købe et helt hovede rødkål i supermarkederne. Hjemmelavet rødkål er dog virkelig simpelt, at lave selv – så længe du har tiden til det.
Retten tager lidt tid at lave, da det skal stå at koge ind i omkring 2 timer. Så lav en stor portion når du er igang og gerne på en fridag, så det bare kan stå og snurre. Retten passer sig selv, når først kålen er snittet, så det er ikke fordi du skal bruge lang tid over gryderne.
Jeg har fiflet en del med opskriften, da jeg synes de første forsøg blev alt for søde eller for krydrede. Herhjemme har vi fundet frem til denne opskrift, som er frisk og simpel i smagen. Opskriften har derfor ikke en masse krydderier tilsat, såsom kryddernelliker eller kanel. Vi fandt frem til, at vi gerne ville have den klassiske julesmag. Du kan altid justere hvor sur/sød du og din familie ønsker jeres rødkål – det tænker jeg varierer meget fra familie til familie. Kom blot lidt mere sukker eller eddike i retten indtil den sidder i skabet.
Opbevaring og holdbarhed
Som sagt skal rødkålen stå to timer at koge ind. Det er derfor en god ide, at lave en stor portion, så du spare tid næste gang familien gerne vil have rødkål. Vi har endnu ikke prøvet, at opbevare den færdige rødkål i køleskabet. Jeg kan derfor ikke konkret svare på, hvor længe den kan opbevares på denne måde.
Jeg plejer nemlig, at fryse min færdiglavet rødkål ned i små bøtter. Dette spare plads i køleskabet og er virkelig nemt! Tø blot rødkålen op på køkkenbordet eller natten over i køleskabet. Varm den op når i skal bruge den i en lille gryde. Denne metode, giver fornemmelsen af helt frisklavet rødkål og er en nem måde, at gemme retten på! Rødkålen kan holde sig flere måneder på frost og er derfor en garanti for lækker rødkål hele vinteren over, til alle de lækre juleretter.
Halver kålen og halver også disse to. Snit nu kålen i fine, tynde stimler. Smelt imens smør i en stor gryde og kom kålen over i. Svits kålen ved middel varme, indtil kålen er faldet sammen. Rør godt i det undervejs så det ikke brænder på. Tilsæt salt, sukker, lagereddike og ribssaft og lad kålen simre i 2 timer. Rør i kålen et par gange undervejs, for at sikre, at den ikke brænder på. Efter de to timer, er alt væsken næsten fordampet. Smag nu rødkålen til med ribsgele, balsamicoeddike, stegefedt og salt. Alt efter hvor sur/sød/salt du ønsker din rødkål, smager du den blot til med mere eddike, ribsgele eller salt. * Kan undlades, brug dog lidt mere ribssaft istedet for.
** Kan også undlades, men giver en fin dybde i smagen.Hjemmelavet rødkål
Ingredienser
Fremgangsmåde
Bemærkninger
Ingen kommentarer