Kitchen Basics: Ovnstegte kartofler

11. maj 2019
Ovnstegte kartofler

Ovnstegte kartofler er helt klart en Kitchen Basic opskrift som er værd at kende! Der er intet som helt sprøde kartofler der er dejlig fluffy indeni.

Kitchen Basics er som sagt en serie af indlæg for de som er nybegyndere i køkkenet. I sidste indlæg fortalte jeg om kogning af æg. I dag vil jeg gerne snakke lidt om noget så basalt som kartofler. Herhjemme er vi ikke særlig glade for kogte kartofler, da vi synes at det er et lidt kedeligt tilbehør til lækre kødudskæringer, flæskesteg, bøf med løg osv. Jeg servere derfor næsten altid disse ovnstegte kartofler i stedet for kogte – og de har altid været et hit!

Godt alternativ til kogte kartofler

Hvis du bruger dem som et alternativ til kogte kartofler, ville jeg kun krydder med salt, så de er så neutrale som muligt. Hvis du derimod servere dem som tilbehør til grillet kød, baconsvøbt mørbrad eller andet – så kan du sagtens krydder med enten timian, paprika, rosmarin, oregano eller en anden krydderurt du er vild med.

Med eller uden skræl

Jeg plejer ikke at skrælle kartoflerne, da jeg simpelthen er for doven. Jeg vil dog sige, at hvis det er gamle vinterkartofler med tyk og mørk skræl, ville jeg nok gå i gang med kartoffelskrælleren. Jeg skærer kartoflerne i tern, da jeg synes at det giver det bedste og sprødeste resultat. Men du kan sagtens skære dem i både eller skiver. Jo tyndere kartoflerne skæres, jo kortere tid skal de have i ovnen.

Der er egentlig ikke en opskrift som sådan, da retten består af skårne kartofler, vendt i olie og salt og så stegt i ovnen. Men jeg kan give et lille step-by-step.

Til to personer bruger jeg 500 g. kartofler og 2 spsk. olivenolie og et drys salt. Hvis du skal lave kartofler til flere, ganger du bare op. Pas dog på med at kartoflerne ikke svømmer for meget i olie.

Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Skyl og skær kartoflerne i grove tern eller både alt efter ønske.
  3. Kom dem i en pose sammen med olie og salt og ryst det godt så olien fordeles.
  4. Kom kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir eller i et ovnfast fad
  5. Bag kartoflerne i 30-45 min alt efter størrelse

Hvis du kommer til at lave for mange, kan se sagtens gemmes i køleskabet et par dage. Varm dem op på en middelvarm pande og vend dem godt. Tilsæt evt. lidt mere olie hvis de ikke bliver sprøde.

Jeg håber indlægget her var hjælpsomt og skriv endelig jeres erfaringer i kommentarfeltet og del gerne andre alternativer til kogte kartofler.

Måske vil du også synes om

2 Kommentarer

  • Svar
    Vera Jensen
    9. juni 2020 at 13:57

    Tak for lækre opskrifter Christina ❤️
    Knus fra Vera

    • Svar
      Christina
      9. juni 2020 at 14:12

      Det var så lidt 🙂 Jeg er glad for, at de falder i god jord

    Skriv en kommentar