Hønsefond

4. januar 2020
Hønsefond med porre, løg og gulerødder

Hønsefond, kyllingefond, hønseboullion – kært barn har mange navne. Jeg elsker at lave fond og især kogt på en hel kylling, da fonden kan bruges til utallige retter. Opskriften her er super enkel og er et perfekt weekendprojekt.

Hjemmelavet hønsefond er nok noget at det jeg laver mest, når det kommet til fond. Jeg har nævnt det før, men mine nærmeste er begyndt at kalde mig “Morten Korch”, da jeg virkelig elsker alt der anses for, at være fra den gamle skole. Jeg synes virkelig, at der er noget ufattelig hyggeligt ved, at kunne dufte fonden stå og koge ind en hel dag, eller at sylte hjemmesyltede rødbeder og hvad jeg nu ellers kan finde på.

Fond er utrolig simpelt at lave, og kræver ikke meget af din tid. Det skræmmer måske mange, at det skal koge så mange timer – men det er godt givet ud – plus du skal jo ikke stå over det hele dagen. Det hele smækkes simpelthen bare i en gryde, bringes i kog og så har du egentlig gjort dit og komfuret klare resten.

Høne eller kylling

I denne opskrift deler jeg, hvordan jeg plejer at lave hønsefond kogt på en hel kylling. Det gør jeg som regel, hvis jeg har fundet et godt tilbud på en økologisk fritgående kylling som skal bruges nu og her. Jeg plejer at bruge en kylling, da jeg altid bruger det kogte kød og suppen til tarteletter. Kødet kan også gemmes og bruges i salater, madpandekager eller pitabrød. Jeg har prøvet med en suppehøne fra frost, men kødet var noget sejt og ikke en rar oplevelse. Jeg bruger derfor altid en kylling , men det er helt op til dig.

Du kan også sagtens koge hønsefond på et skrog, det har jeg gjort mange gange med stor succes. Når vi får helstegt kylling, plukker jeg altid al kødet af og koger så suppe på skroget. På denne måde er der intet af kyllingen der går til spilde. Mindre madspild er altid et hit i min bog. Hvis du koger suppen på et skrog, så følg blot opskriften her, men undlad trinet med at brune kyllingen.

Du vil kunne se i opskriften, at jeg bruger porretoppe og bunde. Jeg gemmer nemlig altid disse når jeg laver retter med porre, som fx porretærte, gratinerede porre eller kylling stroganoff. På denne måde, smider jeg intet væk af mine porre. Derudover spilder jeg ikke en hel porre til fonden, da den alligevel ikke skal spises her, men blot smides væk når den har kogt. Igen vinder mindre madspild altså bare herhjemme!

Hønsefond

Suppegryde

Jeg bruger altid min suppegryde på 7 liter når jeg koger fond. På denne måde, kan du have mere vand ved og får en større portion fond i sidste ende. Inden jeg fik min suppegryde, brugte jeg dog blot den største gryde jeg havde. Hellere lidt fond end slet ingen. Så kast dig endelig ud i fond-projektet selvom du ikke har en suppegryde!

Brug tid på indkogningen

Når jeg har kogt fonden i 4-5 timer sies den og herefter begynder den egentlige smagsudvikling. Det er nemlig herefter, at fonden skal koges yderligere ind og her hvor den udvikler en mere intens smag. Så frygt ikke, hvis du synes din fond ikke smager af så meget – det kommer ved indkogningen.

HUSK at du aldrig må salte din fond før til aller sidst. Hvis du starter ud med, at salte din fond, vil det færdige produkt blive alt for salt og fonden vil blive ødelagt.

Når fonden er færdig, plejer jeg altid at fryse den ned i poser på 500 ml. og 250 ml. så jeg har lidt forskelligt, at kunne tage op fra fryseren. Fonden holder sig fint i fryseren i flere måneder.

Hønsefond

Af Christina Antal portioner: 1,5 liter

Hønsefond, kyllingefond, hønseboullion - kært barn har mange navne. Jeg elsker at lave fond og især kogt på en hel kylling, da fonden kan bruges til utallige retter. Opskriften her er super enkel og er et perfekt weekendprojekt.

Ingredienser

  • 1 hel kylling ( 1-2 skrog)
  • 2 gulerødder
  • 2-3 løg
  • 3 porretoppe + bunde
  • 1 lille håndfuld persillestilke
  • 2 små laurbærblade
  • 1 spsk. peberkorn
  • evt. 1 bladselleri

Fremgangsmåde

1

Brun kyllingen i en stor gryde på alle sider.

2

Hak alle grøntsagerne groft med skræl og det hele og kom i gryden.

3

Steg i et par minutter og kom peberkorn, laurbærblade og persille ved.

4

Dæk det hele med ca. 4 l. vand. Vandet skal dække et godt stykke over kyllingen.

5

Bring fonden i kog og skum fedt og grums væk. Det skummer meget i de første 15 min.

6

Lad nu fonden koge i 4-5 timer under låg.

7

Tag kyllingen forsigtigt op og læg den på et skærebræt. Den er meget mør, så det kan godt være den deler sig lidt.

8

Si nu resten af fonden og kom den siede fond tilbage i gryden, så den kan koges yderligere ind.

9

Kog den ind, til du synes, at fonden har en kraftig smag. Jeg plejer at have 1-1,5 l. tilbage.

10

Smag til sidst til med salt.

11

Pluk alt kødet af kyllingen og brug til tarteletter, salater eller frys ned til en anden dag.

Bemærkninger

Hvis du sætter fonden på køl, kan fedtet let fjernes dagen efter, da dette ligger sig som et låg øverst på fonden. Frys fonden som skrevet i teksten over opskriften.

Måske vil du også synes om

2 Kommentarer

  • Svar
    Pelle Dahl
    4. april 2024 at 12:05

    Hej Christina.

    Hvorfor skal der låg på gryden hvis den alligevel skal koges yderligere ind efterfølgende?
    Tak for nogle gode opskrifter.

    Vh Pelle

    • Svar
      Christina
      6. maj 2024 at 10:25

      Hej Pelle,
      Tak for dit spørgsmål 🙂 Jeg plejer at komme låg på, så saft og kraft bliver i gryden, imens kyllingen er i. Herefter koger jeg den langsomt ind med låget på skrå, så det stille og roligt kan koge ind 🙂 Men du kan sagtens koge kyllingen uden låg/ med låg på skrå – blot pas på med ikke at bulder-koge kyllingen så kødet bliver sejt 🙂

      Dejligt at høre du kan lide opskrifterne, det gør mig rigtig glad 🙂
      God dag

      Mvh Christina

    Skriv en kommentar