Hjemmelavet bearnaise er simpelthen en himmelsk mundfuld! En god bearnaisesauce er simpel og hurtig at lave når først man har prøvet det.
Mange frygter at skulle kaste sig ud i en hjemmelavet bearnaise – mig selv inklusiv! Men da jeg først havde prøvet det og set, at det slet ikke var så svært, har jeg virkelig lavet den mange gange.
Og når alt kommer til alt, så er diverse købeudgaver altså bare ikke det samme, som en hjemmelavet god og fed bearnaise!
Mine bedste tips til hvordan din bearnaise IKKE skiller
Trick no. 1 – Elpisker
Jeg ved godt, at det måske ikke er fint og franskt – og nok heller ikke helt korrekt at gøre … MEN jeg bruger altså en elpisker hver eneste gang jeg rører en hjemmelavet bearnaise. Og det fungerer bare hver evig eneste gang uden at sovsen skiller! Plus det ikke giver dig en ømt håndled i dagevis.
Hvis du er bedre end mig til at piske med et almindeligt piskeris, så brug endelig dette. Bare sørg for, at piske hurtigt og vedvarende igennem hele processen.
Trick no. 2 – Vandbad
Mange bruger det og med god grund! Et vandbad er et musthave når du skal lave bearnaise. Det er nemlig rigtig vigtigt, at sovsen ikke er på direkte varme, da den ellers skiller utrolig nemt. Jeg bruger blot et stort vandbad der er købt til chokolade. Men altså en gryde med en skål over er også helt fint.
Sørg for, at skålen ikke er i direkte kontakt med vandet.
Og jo, du kan også godt bruge en gryde og lave saucen direkte på varmen – men jeg vil ikke anbefalde det, hvis det er første gang du kaster dig ud i denne skønne sovs! Det skulle gerne være en god oplevelse og ikke en masse sved og tårer.
Trick no. 3 – Isvand
Hvis du føler, at din bearnaise er lige ved at skille, så kan du måske nå at redde den med et skvæt iskoldt vand.
Hvis uheldet alligevel skulle være ude
Står du med en skilt bearnaise og ikke ved hvad du skal gøre? Frygt ikke!
Det er nemlig ret nemt at “redde” en skilt bearnaise. Du skal blot hælde den skilte bearnaise over i en skål, tørre gryden af og starte forfra med 2 nye æggeblommer. Når de er varmet op, pisker du lidt efter lidt den skilte sovs ind i æggeblommerne – ligesom du gjorde med smørret.
Hvis du har mere smør fra første forsøg, så pisk også dette ind i saucen.
Det bedste tilbehør
Altså herhjemme er den helt klare opfattelse – at bearnaisen ikke er tilbehøret – men derimod hovedattraktionen. Men hvad servere du så til din bearnaise? Herhjemme er favoritten helt sikkert en god rød bøf fra slagteren, pommes fritter og en god salat til at friske lidt op med.
Stegt kyllingebryst er nu altså også en klassiker – men hånden på hjertet, alt hvad du servere din bearnaise til bliver en himmelsk mundfuld!
Det er svært at sige hvor mange opskriften er til - det kommer jo meget an på hvor meget bearnaise man vil have.
Herhjemme går denne portion til 3-4 personer. Start med at klare smørret over et lavt blus. Køl det herefter lidt af på køkkenbordet. Bearnaiseessens Hak løget fint og kom dem i en lille gryde. Hak stilkene fra den friske estragon fint og kom dem ligeledes i gryden. Hvis du bruger tørret, kommes dette blot direkte i gryden. Kom eddike og vand i gryden. Kog essensen ind, indtil der kun er omkring 2 spsk. tilbage. Si essensen. Saucen Har du et dedikeret vandbad så brug dette. Ellers sættes en gryde med vand over at koge og en skål over. Det er blot vigtigt, at skålen ikke er i direkte kontakt med det kogende vand. Pas på at gryden ikke koger tør. Kom æggeblommer, essens og hakket estragon eller tørret estragon i skålen. Pisk det godt indtil det skummer godt op. Stille og roligt piskes smørret i lidt efter lidt. Du skal piske rigtig ud i kanterne - og der skal piskes til. Benyt evt. en elpisker for at lette opgaven. Bliv ved med at piske indtil alt smørret er pisket ind i saucen. Hvis saucen er for tyk, tilsæt til koldt vand, så du får den ønskede konsistens. Smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft. Server straks. TIPS: Hvis du føler, at sovsen er lige ved at skille, kan du komme et lille skvæt iskoldt vand i sovsen og piske godt.
Ovenfor i indlægget kan du læse mine bedste tips til hvordan sovsen ikke skiller - og hvad du skal gøre hvis uheldet alligevel skulle være ude. Hjemmelavet bearnaise
Ingredienser
Fremgangsmåde
Bemærkninger
Ingen kommentarer