Biksemad med spejlæg

28. december 2019
Biksemad med spejlæg og hjemmesyltede rødbeder

Biksemad har altid været en favorit hos mig – den kan bare noget. Det er en super nem klassiker, især her i juledagene hvor der altid er en rest af den skønne flæskesteg.

Biksemad er som navnet antyder, blot en masse rester der bliver “bikset” sammen på panden. Jeg plejer ofte at lave retten, når vi har rester fra flæskesteg, mørbrad eller har nogle koteletter som skal bruges. Hvilket kød du bruger er egentlig op til dig og dine præferencer – men jeg synes, at det bliver bedst med en form for fast svinekød.

Kartoflerne spiller også en stor rolle i retten. Du får det aller bedste resultat, hvis du bruger kolde kogte kartofler (fx en rest fra dagen før). Brug god tid på, at brase dem, så de får lidt farve og ændre karakter. Som jeg har nævnt nogle gange her på bloggen, får vi utrolig sjældent kogte kartofler herhjemme. Vi plejer altid, at lave ovnstegte kartofler istedet. Jeg har derfor også utallige gange brugt gårdsdagens ovnstegte kartofler – og dette fungere også fint. Dog giver det en lidt sprødere oplevelse og ikke så “blødt” et bid.

Der er forskellige meninger omkring bacon og løg høre til i en biksemad. Herhjemme elsker vi begge dele – og især løg synes at være et hit netop i denne ret. Derfor bruger jeg en del løg, da det giver en helt vidunderlig smag til retten og som binder den super godt sammen. Derudover kommer jeg altid en pakke bacon i tern i retten, da jeg synes, at det høre sig selv. Hvis du ikke er til bacon i din biksemad, kan du blot undlade det i retten.

Vi servere altid biksemad til spejlæg og hjemmesyltede rødbeder. Det er et must herhjemme! Hvis du er i tvivl omkring, hvordan du laver spejlæg, vil jeg anbefalde, at læse mit indlæg omkring netop denne “opskrift”.

Biksemad med spejlæg og hjemmesyltede rødbeder

Rester

Nogle gange får jeg lavet en meget stor portion biksemad, hvis jeg har haft mange rester. Det resultere så i nye rester af den herlige biksemad. Disse kan dog sagtens gemmes og varmes op dagen efter. Varm dem enten i mikroovnen eller på en pande.

Biksemad med spejlæg

Af Christina Antal portioner: 2-3

Ingredienser

  • 800 g. kogte kolde kartofler
  • 400 g. kødrester fx mørbrad eller flæskesteg
  • 3 løg
  • 200 g. bacon i tern
  • 1-2 tsk. worcestershiresauce
  • Salt og peber
  • 2 æg
  • Hjemmesyltede rødbeder

Fremgangsmåde

1

Skær kød og kartofler i tern, ikke for store.

2

Skær også løgene i tern, ikke helt fine, men lidt grovere end du måske plejer, så de ikke forsvinder helt i retten.

3

Kom bacon på panden og lad det blive næsten sprødt.

4

Kom så løg på panden og lad stege indtil de begynder at tage lidt farve.

5

Kartoflerne kommes på panden, evt. sammen med lidt smør. Lad dem stege indtil de begynder at tage farve og bliver lidt sprøde.

6

På en anden pande steger du spejlæggene i lidt olie. De er færdige, når hviderne er blevet faste.

7

Imens æggene steger, kommes kødet på panden med kartoflerne.

8

Steg det hele godt sammen og smag til med salt, peber og worcestershiresauce.

9

Kom evt. lidt persille over retten og server med de varme spejlæg og hjemmesyltede rødbeder.

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar