Syltede rødbeder

30. december 2019
Syltede rødbeder med biksemad

Syltede rødbeder er noget, som er virkelig enkelt at lave og kræver ikke de store færdigheder. Kast dig ud i projektet og nyd dine helt egne hjemmesyltede rødbeder til en god omgang biksemad, bøf med løg eller ovenpå en god leverpostej.

Det er egentlig mærkeligt, at jeg er så vild med rødbeder. Da jeg var barn, kunne jeg ikke udstå det syrlige og meget farvende tilbehør som skulle placeres ovenpå min leverpostejsmad. Idag synes jeg, at det nærmest høre sig til, hvis jeg skal have en god rugbrødsmad. Det må være smagsløgene der vokser med alderen – eller blot modigheden og åbenheden ift. madvare.

Syltede rødbeder høre sig som sagt til både leverpostejsmadderne, men i ligeså høj grad til en god hakkebøf med bløde løg eller en biksemad som jeg skrev om forleden. Det giver en virkelig god syrlighed, til de ellers lidt fede smage i disse retter.

Jeg har altid købt mine syltede rødbeder, da jeg troede, at de var virkelig besværlige at lave selv. Sandt at sige tror jeg ikke, at jeg overhovedet havde spekuleret på, at lave dem selv. Med årene begyndte jeg dog, at interessere mig mere og mere for det “gamle” danske køkken – eller som venner og familie beskriver det, så kom jeg ind i min Morten Korch fase af livet.

Dette er opskriften som min svigermor altid har brugt og som jeg synes, giver de bedste hjemmesyltede rødbeder. Du kan altid justere sukkermængden, alt efter hvor søde du vil have dine rødbeder. Denne mængde passer perfekt til min mands og mine smagspræferencer.

Holdbarhed

Syltede rødbeder kan holde sig virkelig længe, hvis de opbevares et mørkt og køligt sted. Jeg har mine i køkkenskabet, men det ville være ideelt hvis man havde et spisekammer.

Derudover er det meget vigtigt, at skolde sine glas omhyggeligt. Jeg bruger altid patentglas, da de sikre en lufttæt opbevaring. Derudover har jeg altid skyllet mine glas i atamon som er et flydende konserveringsmiddel samt tilsat 1 tsk. i lagen. Dette er dog valgfrit – men så sikre du i hvert fald en god og lang holdbarhed.

Mine rødbeder står altid i flere måneder, da jeg laver 2 store glas og vores husholding er lille. Jeg ville sige, at rødbederne nok ville kunne holde sig i 4-5 måneder, hvis de ovenstående forholdsregler følges.

Syltede rødbeder

Af Christina Antal portioner: 2 glas

Ingredienser

  • 1 kg. rå rødbeder
  • 1 l. brun lagereddike
  • 400 g. sukker
  • 1 tsk. atamon

Fremgangsmåde

1

Skyld rødbederne og kom dem i en stor gryde.

2

Kom vand over så det dækker og bring det i kog under låg.

3

Når rødbederne koger, skrues der ned på svagere blus og rødbederne koges under låg i 45-60 min. alt efter størrelse. Tjek rødbederne med en kniv. Hvis de nemt slipper kniven er de færdige.

4

Imens rødbederne koger, skoldes 2 patentglas med kogende vand.

5

Skyl evt. glassene med atamon. Fremgangsmåden står bag på flasken.

6

Herefter kan lagen laves.

7

Bland eddike og sukker i en lille gryde og bring i kog. Sukkeret skal opløses helt, så rør lidt i det undervejs.

8

Når rødbederne er møre, skyldes de med iskoldt vand og skrællen gnides af. Den går nemt af ved brug af fingrene. Du kan blot nulre den af.

9

Skær nu rødbederne i skiver og fordel dem i de skoldede patenglas.

10

Kog lagen op og tilsæt evt 1 tsk. atamon.

11

Hæld den kogende lage over rødbederne og luk glassene straks for bedst konservering.

12

Rødbederne er klar til servering efter 3-4 dage, hvor de har udviklet smagen bedst.

Bemærkninger

Jeg bruger 2 patentglas på 500 ml. hver. Efter åbning opbevares de i køleskab. Kan holde sig omkring 4-5 måneder.

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar