Pastagratin med blomkål og cheddar

17. juni 2019
Pastagratin med blomkål og cheddar med bacon-brød topping

Pastagratin med blomkål, modnet cheddar, ærter og spinat, toppet med et sprødt lag af bacon og brød. Retten her høre helt klart under betegnelsen comfort food – og vil med sikkerhed vække stor begejstring rundt om spisebordet!

Herhjemme elsker vi simpelhen denne pastagratin med blomkål! Min kæreste er ellers ikke særlig vild med blomål men i denne ret fungerer det bare. Blomkålssmagen er slet ikke i fokus, da den blander sig super fint med saucen og de mange andre smagsnuancer. Retten har virkelig en god smags- og konsistenssammensætning og fungerer bare på alle niveauer.

Jeg har fiflet en del med denne opskrift – og jeg tror den originale stammer fra Jamie Olivers kogebog Jamies mad på 30 minutter. Der er dog brugt mange forsøg på, at finjustere opskriften, tilsætte flere grøntsager og få smagsnuancen til at passe vores lille familie bedst muligt. Personligt synes jeg, at spinaten og ærterne løfter retten og giver et lidt friskt element. Retten kan ellers godt virke lidt fed i smagen og være meget med hårene. Du kan sagtens udskifte spinaten med grønkål – dette har jeg gjort flere gange med stor succes. Så brug hvad du lige har ved hånden.

Pastagratin med blomkål og cheddar med bacon-brød topping

Valg af pasta

Det er lidt forskelligt, hvilken type pasta jeg bruger til retten. Jeg tror ikke det gør den store forskel hvilken pasta du bruger, men jeg vil anbefale en lidt mindre eller tynd pasta. Dette gør nemlig, at retten bliver mere sammenkogt og det hele smelter bedre sammen. Personligt bruger jeg enten pasta af typen maccheroni, cavatappi eller casarecce. Disse er lidt makaroni-agtige og er perfekte efter min smag. De findes ofte i større supermarkeder – men hvis du ikke kan finde dem, kan penne eller suppehorn også bruges.

Retten kan sagtens gemmes til dagen efter og varmes op igen. Der er ikke ligeså meget sauce, da pastaen suger en del af det op natten over. Dette gør dog ikke noget, da smagen stadig er ligeså lækker og retten er stadig skøn og cremet! Jeg har ikke prøvet, at fryse retten ned, men hvis du prøver og har nogle erfaringer – så del dem endelig med os andre i kommentarfeltet nedenfor.

Pastagratin med blomkål og cheddar

Af Christina Antal portioner: 5

Super cremet pastagratin med blomkål, modnet cheddar, ærter og spinat - toppet med en blanding af sprød bacon og brød!

Ingredienser

  • 250 g. pasta*
  • 1 blomkål
  • 150 g. spinat
  • 2 dl. ærter
  • 125 g. revet modnet cheddar
  • 2 dl. cremefraiche 18%
  • 2 fed hvidløg
  • Salt
  • Peber
  •  
  • BRØDTOPPING
  • 2 skiver tykt brød
  • 150-200 g. bacon i tern
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • 1/2 tsk. oregano

Fremgangsmåde

1

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

2

Sæt vand over at koge i en stor gryde og salt det. Pas dog på at kogevandet ikke bliver for salt, da du skal bruge det senere.

3

Steg baconet sprødt på en pande.

4

Skær imens blomkålen ud i buketter, skær buketterne ud i skiver og hak dem herefter groft.

5

Kom pasta og blomkål i gryden og kog det i ca. 8-10 min eller til pastaen er mør. Hvis du bruger suppehorn, så kog blomkålen i 6-8 min. inden og kom herefter pastaen i og kog yderligere i 3-4 min.

6

Kom det sprøde bacon i en foodprocessor sammen med brød i grove tern, olien og oregano. Blend det hele godt til en lettere grov brødkrumme.

7

Når pastaen er mør hældes vandet fra som gemmes i en skål.

8

Kom pasta og blomkål tilbage i gryden og tilsæt så revet cheddar, presset hvidløg, ærter, spinat, cremefraiche og 5-6 dl af kogevandet. Smag til med salt og peber.

9

Der skal være en del sauce, da pastaen suger en del. Tilsæt mere kogevand hvis der ikke er nok sauce.

10

Kom nu blandingen over i et ovnfast fad og fordel brød-toppingen ovenpå.

11

Bag i ca. 15-20 min. Brødet skal vare sprødt og gyldent.

Bemærkninger

*Jeg bruger altid pasta af typen maccheroni, cavatappi eller casarecce. Du kan også bruge penne eller suppehorn hvis det er det eneste du har.

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar