Kernerugbrød

10. juni 2019
Kernerugbrød

Kernerugbrød er noget af det bedste vi ved herhjemme! Rugbrødet er super saftigt og er spækket med sunde kerner – som holder dig kørende helt ind til aftensmaden.

Jeg elsker rugbrød, især når det er hjemmebagt. Når du først har bagt og smagt dit eget hjemmelavede rugbrød er der bare ingen vej tilbage! Din familie vil elske det og de vil tigge dig om at bage endnu et.

Denne opskrift virker måske en smule omstændig, da det tager et par dage, før du har det friskbagte kernerugbrød færdigbagt. Selvom dette ikke er den hurtigste opskrift, håber jeg du vil give den et forsøg. Jeg lover dig, at du får det lækreste og mest saftige rugbrød du har smagt – og så mætter det bare sindsygt godt. Gæster spørger altid efter opskriften – så selvom det er lidt omstændig er rugbrødet ALTID en succes!

Hurtig gennemgang af processen

Du begynder om aftenen, hvor du rører dejen sammen og lader den stå og hæve natten over. Den efterfølgende dag rører du så de sidste kerner i og hælder det i rugbrødsformen og sætter det til hævning. Samme aften bager du rugbrødet i 1,5 time – tager det herefter ud af formen og sætter det tilbage i den slukkede ovn, hvor det står til dagen efter. Så er der friskbagt rugbrød søndag morgen og til den efterfølgende uge!

Fryseegnet

Herhjemme fryser vi altid halvdelen af rugbrødet ned, da vi kun er to. På denne måde har vi rugbrød til hele ugen og så er vi klar til at bage et friskt rugbrød den efterfølgende weekend. Dette kernerugbrød fryser virkelig godt og er ligeså saftigt når det kommer fra fryseren som da det var friskbagt!

Opskriften kræver en god surdej og kan desværre ikke erstattes af gær. Jeg lover, at jeg inden længe deler min opskrift på den nemmeste surdej der stort set passer sig selv. Hvis du allerede har en surdej, kan jeg anbefale også at kaste dig ud i opskriften på koldhævede flutes!

Kernerugbrød

Af Christina Antal portioner: 1 rugbrød

Super lækkert og saftigt rugbrød, der er spækket med skønne kerner og rugmel!

Ingredienser

  • DAG 1:
  • 300 g. surdej (Jeg plejer ikke at have så meget surdej stående, men se i fremgangsmåde hvordan jeg gør)
  • 300 g. rugmel
  • 200 g. rugkerner
  • 500 ml. vand
  • 1,5 spsk. salt
  •  
  • DAG 2:
  • 100 g. græskarkerner
  • 150 g. solsikkekerner
  • 50 g. hørfrø
  • 2 dl. vand
  • Flydende margarine

Fremgangsmåde

1

DAG 1:

2

Start dejen om aftenen.

3

Kom alt din surdej over i en stor skål. Bland mel og vand i indtil du har omkring 500 g. surdej ialt. Jeg slumper lidt indtil jeg har den samme konsistens som min surdej plejer at have. Den må gerne være en smule tyk.

4

Kom 200 g. surdej tilbage i din surdejsbeholder og stil væk.

5

Nu har du 300 g. surdej i din røreskål. Bland med rugmel, rugkerner, vand og salt.

6

Kom et hviskestykke over skålen og lad hæve på køkkenbordet natten over.

7

DAG 2:

8

Kom vand og kerner i skålen og bland det hele godt sammen*

9

Smør en rugbrødsform godt med flydende margarine.

10

Kom rugbrødsdejen over i formen og pensel toppen med lidt flydende margarine.

11

Kom husholdningsfilm over formen samt et hviskestykke og lad det hæve på køkkenbordet i ca. 6-7 timer

12

Dejen skal hæve op til kanten af formen.**

13

Tænd ovnen på 160 grader alm. ovn.

14

Bag brødet i 1,5 time.

15

Herefter tages brødet forsigtigt ud af formen og sættes tilbage i den slukkede ovn.

16

Lad den stå natten over.

17

DAG 3:

18

Brødet er klar til servering dagen efter.

19

Frys evt. halvdelen ned hvis i ikke er så mange i familien - på denne måde har i altid friskbagt rugbrød lige ved hånden.

Bemærkninger

* Jeg begynder omkring kl. 13-14 på 2. dagen. ** Hvis dejen hæver op til kanten lidt for tidligt op dagen, kan den sættes i køleskabet. Dette forhindre den i at hæve over kanten og forhindre rugbrødet i at flyde over når den bages.

Måske vil du også synes om

12 Kommentarer

  • Svar
    Marianne Hansen
    16. februar 2020 at 17:24

    Under punkt 3 på 1.- dagen skriver du: Bland mel og vand i, til du har 500 gr surdej. Er det halvt af hver, eller hvor meget af henholdsvis vand og mel.
    Har selv bagt rugbrød i 35 år, men fik lyst til at prøve din opskrift.
    Mvh Marianne

    • Svar
      Christina
      16. februar 2020 at 19:38

      Hej Marianne 🙂
      Tak for din kommentar, jeg er glad for, at du vil give dig i kast med min opskrift. Jeg kan love dig, at det giver et super skønt rugbrød.

      Jeg må dog indrømme, at jeg slumper ret meget ift. hvor meget mel og vand jeg kommer i. Det eneste jeg går efter er, at få en lidt tyk surdej. Så jeg kommer nok en smule mere mel end vand i, for at få de 500 g. surdej. Men du skal nogenlunde sigte efter en konsistens, som din surdej plejer at have. Jeg håber, at mit svar kunne være til hjælp, selvom jeg desværre ikke kan give dig præcise mål 🙂

      Venlig hilsen Christina

  • Svar
    Michelle
    3. november 2021 at 22:08

    Hej.
    Jeg har aldrig bagt rugbrød før, men tænker jeg vil give din opskrift en chance. Lige et spørgsmål (muligvis dumt), hvad sker der med de 200g surdej, du sætter til side?

    • Svar
      Christina
      7. december 2021 at 21:22

      Hej Michelle,

      Mange gange undskyld det sene svar! Det er mig der helt har overset sin kommentar mit i hverdagens travlhed 🙂
      De 200 g. surdej stilles væk og er nu min “nye” surdej som jeg bruger næste gang eller til at bage andre lækre ting med 😀

      Håber rugbrødet blev en succes 😀

      Venlig hilsen
      Christina

  • Svar
    Nana
    6. oktober 2022 at 11:08

    Hej,
    I punkt 3 til surdejen skriver du bland mel i, er det kun rugmel eller også hvedemel?

    • Svar
      Christina
      7. oktober 2022 at 10:24

      Hej Nana 🙂
      Det er kun rugmel jeg bruger 🙂

  • Svar
    Christine Posey
    16. marts 2023 at 7:32

    Hej,
    Jeg har rørt ‘dag 1’ idag, og undrer mig om hvilken størrelse form du bruger?
    Jeg håber min form passer i størrelse, vi får se imorgen! 😄 Jeg har før bagt rugbrød med gær, nu prøver jeg surdejen af.

    • Svar
      Christina
      20. marts 2023 at 15:34

      Hej Christine,
      Spændende 😀 jeg synes helt klart denne opskrift med surdej smager fantastisk!

      Jeg bruger en 3 l form, men dejen hæver ikke helt op til kanten. Håber dit rugbrød bliver lækkert

  • Svar
    Rikke Petersen
    21. maj 2023 at 12:27

    Den bedste rugbrødsopskrift EVER!!!! ❤️

    Vh
    Rikkr

    • Svar
      Christina
      21. juli 2023 at 16:08

      Det er jeg så glad for du synes, det synes jeg også 😉

      Venlig hilsen
      Christina

  • Svar
    Gitte Offredi
    25. oktober 2023 at 7:29

    Hej Christina
    Skal kernerne lægges i blød først? Hvis hvor lang tid? Kan ikke købe rug kerner hvor jeg bor i Frankrig, så jeg prøver med spelt kerner. Håber det bliver lige så godt.

    • Svar
      Christina
      14. november 2023 at 10:41

      Hej Gitte,
      Undskyld det sene svar, jeg går hjemme på barsel, så tiden ved computeren er begrænset 🙂
      Jeg plejer ikke at lægge kernerne i blød først nej, men jeg har aldrig prøvet med speltkerner.
      De er noget større og grovere, så måske du skal tilføje lidt mere vand til opskriften 🙂

      Jeg håber det lykkedes og at du fik et lækkert rugbrød

      Mvh Christina

    Skriv en kommentar