Flæskesteg er en klassisk juleret, men smager dejligt på alle tidspunkter på året! Her får du en opskrift på flæskesteg der er simpel at lave og som altid giver sprøde svær og lækkert mørt kød.
Herhjemme elsker vi flæskesteg og får det ikke kun til jul, men hele året rundt. Vi plejer dog oftest, at få det i vintermånederne – men min kæreste spørger nu altid efter det, når vi er hjemme os spise hos hans mor.
Flæskesteg er en klassisk ret og kræver ikke meget af kokken. Der er dog altid den evige frygt for, at sværene ikke bliver sprøde. Jeg har afprøvet mange forskellige fremgangsmåder i jagten på de sprøde svær. Denne opskrift har taget tips og tricks fra både min svigermor og svigerfar – og er efter min mening den mest simple og sikreste måde, at få både mørt saftigt kød og knasende sprøde svær!
Når vi får flæskesteg, servere vi den altid sammen med en herlig hjemmelavet rødkål, brunede kartofler, en god sovs og selvfølgelig kartofler. Som jeg har nævnt flere gange på bloggen, er vi ikke særlig glæde for de klassiske kogte kartofler. Vi plejer derfor altid, at lave ovnstegte kartofler til, blot saltet og så stegt i ovnen. De kan sagtens laves nogle timer før flæskestegen og så varmes op i de 15 min. stegen står og trækker imens sovsen laves. På denne måde, skal du ikke stresse over, at både kartofler og flæskesteg er i ovnen samtidig. Du kan selvfølgelig vælge, at servere kogte kartofler, hvis du og din familie hellere vil dette – det er jo også den mere traditionelle version.
Flæskestegssovs
Sovsen er for mit vedkommende ligeså vigtig, som sprøde svær! Mængderne er svære at sige, det kommer lidt an på, hvor mange du skal lave sovs til. Det vigtigste juleaften er dog, at der ikke er for lidt sovs. Sovsen spises jo som regel både til flæskestegen, kartoflerne og de klassiske menuchips – så lav endelig rigeligt.
Jeg plejer altid, at bruge fedtet fra steget til, at lave en opbagt sovs. Denne metode giver en dybere flæskestegssmag til sovsen, end ved brug af almindelig smør. Jeg skummer fedtet fra stegeskyen, enten med en fedtskiller eller ved, at lade skyen stå i en skål i nogle minutter, hvorefter fedtet ligger sig på toppen og kan tages med en ske.
Ingredienser til 4 personer:
- 4-5 spsk. stegefedt
- 3 spsk. hvedemel
- 1 tsk. ribsgele
- Stegesky fra flæskestegen (hvis du ikke har nok, kan du bruge kogevand fra kartoflerne)
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom stegefedtet over i en lille gryde og varm op ved middelhøj varme.
- Kom hvedemel ved og pisk det godt ud i fedtet.
- Kom nu lidt efter lidt stegeskyen ved indtil du har den rette konsistens.
- Smag til med ribsgele, salt og peber.
- Hold sovsen varm indtil resten af maden skal serveres.
Flæskestegen kan sagtens gemmes til til dagen efter. Det smager virkelig godt i en lækker og snasket flæskestegssandwich – især hvis du også har rester af rødkål! Du kan også bruge resterne til en god omgang biksemad eller skære det ud i skiver og spise det på rugbrød.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rids sværene efter med en skarp kniv. Det er vigtigt, at du ikke skærer ned i kødet, da sværen ellers bliver blød. Fordel nu salt ned imellem hver rille af sværene. Det er vigtigt, at saltet fordeles jævnt og kommes helt ned imellem rillerne. Vi bruger ca. 1 lille tsk. salt pr. rille. Kom nu flæskestegen over i et ovnfast fad. Sørg for, at stegen står lige. Kom evt. lidt sammenkrøllet staniol under den ene side, hvis den hælder for meget. Sværene skal ligge så lige som muligt. Kom vand i fadet, så det dækker op til ca. midt på stegen. Vandet må ikke ramme sværene. Skær løget i kvarte og fordel det i fadet, evt. sammen med lidt porretoppe. Når ovnen er varm, kommes fadet ind i midten af ovnen. Lad nu stegen stå i ovnen og stege i ca. 1,5 til 2 timer indtil sværene er sprøde. Når der er gået 1 time af stegetiden, tages fadet ud og væden hældes fra og gemmes til sovsen. Tilsæt nyt vand og sæt fadet tilbage i ovnen. Når flæskestegen er færdig, skal den hvile i ca. 15 min på et skærebræt imens du laver sovsen. Dæk evt. kødet til med staniol - men undgå at pakke sværene ind, da de ellers bliver bløde. Gem endelig al væden fra fadet til flæskestegssovsen. Skum fedtet fra fonden og gem også dette til sovsen og lidt til rødkålen.
Flæskesteg
Ingredienser
Fremgangsmåde
Bemærkninger
Ingen kommentarer